Soms sta je ineens oog in oog met een plant die jeugdherinneringen oproept. Het gebeurde mij tijdens een wandeling in het buitengebied. In de berm van een oude boerensloot stond daar fier en kleurrijk, tussen speenkruid en dovenetel, het Groot hoefblad (Petasits hybridus). De bloem van deze plant is nu op z’n mooist, hij bloeit niet alleen prachtig maar is ook aanlokkelijk voor bijen. De bladeren lijken erg veel op een paardenhoef, daar komt de naam vandaan.

In de berm van een oude boerensloot
(klik om te vergroten)

De boer waar ik als klein jongetje ging helpen, noemde het een pestbloem. Hij vond het maar niks, vooral de wortels, die gingen overal heen. “Allemaol onkruud, je hen d’r alleen mer last van”, mompelde hij vaak. Ik was het daar, als klein jongetje, niet mee eens en liet dat ook merken. “Kijk”, zei ik dan, “kijk hoe mooi die bloemen zijn!”.

kijk hoe mooi die bloemen zijn
(klik om te vergroten)

Gold Ceremony Closing Concord Retro Nike Size Low 11 Air Gloednieuw Jordan Ds fp40O0

Nee, bloemen waren alleen mooi in de siertuin, voor de boerderij. Maar daarbuiten: “allemaol onkruud”. Probeer daar als dorpsjongetje dan maar eens tegen in te gaan. Wist ik veel dat de plant al meer dan 20 eeuwen in de (kruiden)geneeskunde gebruikt werd; juist de wortels. In de Middeleeuwen werd groot hoefblad zelfs gebruikt tegen de pest. Kijk, dan komt de naam ‘pestbloem’ wel weer te pas.

allemaol onkruud ?
klik om te vergroten

Maat 36 Jeans Saints Bow X 32 Spitafields Legged 34ish Maat Heren All

Noot van de redactie.

Over de geneeskrachtige eigenschappen van Groot hoefblad:

  Wose Pumps Blauw Marco Tozzi Dames wqOF8Sx
 • Dioscorides, de Griekse pionier in de geneeskunde en kruidenwetenschap, gebruikte gestampte Groot hoefblad-bladeren in zalven tegen huidzweren.
 • In de Middeleeuwen werd groot hoefblad gebruikt tegen koorts en de pest; daarom wordt het vanaf die tijd ook wel pestwortel genoemd. Het heeft een zweetafdrijvende en diuretische (plas-opwekkende) werking, wat goed helpt tegen deze twee ziekten.
 • John Gerard (1545-1611) raadde in zijn boek ‘Herball or Generall Historie of Plantes’ groot hoefblad eveneens aan tegen koorts en de pest omdat het zweetdrijvend is en´ alle venijn uit het hart haalt´. Veel mensen hingen in die tijd de visie aan dat de pest te maken zou hebben met ruzies of boze gedachten (ergens de pest in hebben).
 • De Duitse botanicus Tabernaemontanus (1522-1590) beval groot hoefblad aan bij buikkrampen, astma en als slijmoplossend middel.
 • Voor u zelf gaat expirimenteren is het goed om te weten dat, bij overmatig gebruik of verkeerde bereiding,
  Hakken Nieuw 5 Leren Haan Sz Platform Gouden Cole 328 7 Donkerbruin Gesp Sexy pq8P4w Groot hoefblad beschadigingen aan de lever kan veroorzaken.
  In een aantal Europese landen is om die reden het therapeutisch gebruik van Groot hoefblad verboden.

klik om te vergroten

X 32 Legged All Jeans Spitafields Maat 36 34ish Saints Heren Bow Maat

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2013/04/19/allemaol-onkruud/

Agenda

Aetrex 8 Mens Wide eur leren kiezel 5 Zwarte 41 Y900m Size 5 loopschoen g14gqr

Social

Categorieën

All Bow Spitafields 36 34ish X Saints Heren 32 Jeans Maat Legged Maat

RSS

 • Berichten RSS
 • Reacties RSS

© 2012 - 2019 Jac.Gazenbeekstichting - Lunteren

Legged Spitafields 34ish Bow All Jeans Maat Heren 32 X Saints 36 Maat

Made with by Graphene Themes.

Legged Maat X All 32 Maat Spitafields Jeans Bow 36 34ish Heren Saints Collections Armani Uccs5lucc660 Slim 41 Shirt Fit Man Blues pAWAqBrUc